Skip to content

Serengeti National Reserve

lionesses hanging out on a tree

Hjemmet til den store migrasjonen

Dette dekker titusenvis av kvadratkilometer, og er en av Tanzanias største parker, et symbol på afrikansk dyreliv og urskjønnhet. På Masai -språket betyr navnet Serengeti ‘endeløse sletter’. Store flokker av Wildebeest og Zebra dominerer parken, og deres sesongmessige migrasjon til og fra Masai Mara i Kenya gir et viltopplevelse uten sidestykke. Rovdyrpopulasjonen kan ikke overses. Naturligvis, med et så stort antall slettespill som gir tilstrekkelig matforsyning, trives rovdyrene her. Det er ikke uvanlig å se 40 eller flere løver i en dags spillvisning.

Det større området av Serengeti er dekket av store åpne sletter med høye steinete utmarker, kalt Kopjes. De andre områdene er dekket av akasie, savannskog, kratt, skogkledde og modne treelver, en og annen sump og små innsjøer ‘her og der’. Parken varierer i høyde fra 910 meter opp til 1820 meter. Ekte iøynefallende skjønnhet, foreviget i filmen “Serengeti skal ikke dø.”

Uovertrufne fotografiske muligheter eksisterer når den store dyremigrasjonen er i gang. Det er et vell av fugleliv i området der de større rovfuglene, viltfuglene og vannfuglene er godt representert. Her avslørte også et unikt historisk funn et bosettingssted for mennesker fra 1000 til 100 f.Kr.

Mønstre av den store migrasjonen

Den store turen begynner vanligvis i Tanzania og Serengeti i januar etter at flokkene har tømt de tilgjengelige beitemarkene.

Migrasjonen involverer godt over en million dyr og omtrent 500 miles med reise. De sanne migranter er Wildebeest eller White bearded gnu og Zebra. Thompsons og Grants gaseller deltar, men bare delvis mens rovdyrene bare sporer flokkene av åpenbare grunner – lett bytte! Det er tvilsomt om sebra gjør hele reisen, og det er sikkert at gasellene ikke forlater Serengeti

Januar/Februar/Mars
På denne tiden av året er gnuer spredt utover de medium og korte gresslettene sør for Serengeti avhengig av vann og beite. De krysser slettene med store konsentrasjoner igjen rundt Ndutu-sjøen og Olduvai Gorge. Mange reiser til Ngorongoro -krateret og øker antallet dyr i krateret betraktelig.

På dette tidspunktet er det spredte tordenvær på slettene, vannhullene på overflaten er fulle og beite er bra. Wildebeest kalving skjer i februar, og det er bokstavelig talt hundrevis av kalver. Rovdyraktiviteten er høy med en overflod av løve, geparder, flekkete hyener med hyppige observasjoner av leopard.

I slutten av mars begynner regnet å avta og vannhullene på overflaten begynner å tørke opp, beitet blir kort og dyrene begynner å få panikk. Gnu begynner å samle seg i store flokker og begynner å bevege seg nord og vest mot Victoriasjøen mens de beiter. Besetningene fortsetter vestover etter Grumeti -elven og når innen 20 miles fra Victoriasjøen. Det er av denne grunn den vestlige armen til Serengeti ble inkludert i nasjonalparken og kalles migrasjonskorridoren.

Close-up-aerial-wildebeest-great-migration
cheetahs_in_the_african_savanna_against_the_backdrop_of_beautiful_sunset._serengeti_national_park

April
Dyrene beveger seg fra slettene til høylandet og korridoren.

Kan
Besetningene beveger seg fortsatt fra slettene og inn i korridoren.

Juni
De store flokkene er nå i korridoren. På samme tid i juni flytter flokkene nordover igjen gjennom Musoma og drar mot Maasai Mara i Kenya. Avhengig av regn og beite når de Mara -elven mot slutten av juli.

Juli, August, September
De store flokkene er mer konsentrerte nå og forblir i Maasai Mara-området omtrent 2-3 måneder. I løpet av denne perioden finner frieri og avl sted. I slutten av september har de konsumert det meste av gresset fra Mara -elven til Loita -slettene i Maasai Mara.

De blir rastløse og begynner å bevege seg sørover gjennom Keekorok (Maasai Mara) og Lobo (Serengeti) daler på vei til slettene.

Oktober/November
Besetningene er normalt i høylandet, akasie skog rundt Lobo i Tanzania. De ankommer de lange slettene på Serengeti rundt Seronera i slutten av november og blir i dette området i omtrent en måned før de sprer seg ut på de store slettene som danner mellomstore og korte gressområder i Serengeti -økosystemet.

Desember
Besetningene er i Seronera -området (sentrale Serengeti) og de lange gressletter.

Januar
Syklusen gjentar seg selv.

giraffes